A SOULUTION CSAPATA

 
0.jfif

RÉTI NÓRA DR.

mediátor, jogász

Egész életemben emberekért dolgoztam, emberekkel foglalkoztam. Megtanultam, hogy bár könnyű sztereotípiákat felállítani, mégis minden eset egyedi, mindenkinek saját története van. Ezért problémákra adott válaszok is csak saját megoldások lehetnek, amit a konfliktusban érintett felek közösen megállapodva, együtt alakítanak ki.

A mediációt, mint alternatív vitarendezési módszert ezért is találom az egyik legsikeresebb és hosszú távon is fenntartható konfliktus rendező eszköznek. A pártatlan mediátor a teret és a kereteket biztosítja egy felnőtt- felnőtt párbeszéd lefolytatásához, de a jó megoldást a felek maguk keresik és találják meg önmaguk számára. Így nem egy külső, harmadik személy megoldási javaslataival térnek haza, hanem olyan megállapodások születnek, ami mellett a felek maguk jó szívvel köteleződnek el és építik be a jövőjükbe.

Hiszek a felnőtt, felelős döntésekben, hiszek a felelősségvállalásban, hiszek abban, hogy mindenki szeretne önmaga legjobb verziója lenni. Hiszem, hogy a bátraké a boldogság, akik fel merik vállalni saját magukat gyengeségeikkel és sérülékenységükkel együtt. Hiszem, hogy minden konfliktusból tanulhatunk, fejlődhetünk és ez által leszünk önmagunk egyre jobb verziói.

Anna.jpg

RÁCZ ANNA

egészségpszichológus, coach

A párterápiák során azt látom, hogy nagyon sokszor az emberek nem a valódi vágyaikról beszélnek, az igazi igényeikről, viszont a felszínen lévő, hétköznapokat mérgező, háztartásvezetés körüli témákon órákat képesek vitatkozni. Abban segítek nekik, hogy képesek legyenek a mélyebb rétegeiket is elérni és kimondani valós fájdalmaikat, mert így fognak tudni a mindennapos vitákon felülkerekedni. 

Engem az a vágy vezet, hogy segítséget tudjak nyújtani másoknak, hogy egy feszültségektől, haragtól mentes életet tudjanak kialakítani. Abban hiszek, hogy a problémáinkkal, fejlesztendő területeinkkel szembe kell néznünk, mert csak így leszünk képesek jobb életminőséget biztosítani saját magunk számára. Ehhez bátorság, erő és kitartás szükséges, melyek, ha jelen vannak, gyökeres változás állhat be az életünkben.
Én azt vallom, hogy felelősséggel tartozunk a saját döntéseinkért, mi alakítjuk az életünket olyanná, amilyen, azaz nálunk van a lehetőség, hogy felszámoljuk a minket fájdalommal eltöltő jelenségeket és megoldást találjunk a problémáinkra. A fejlődés lehetősége mindenkiben ott van, a kérdés már csak az, hogy mit kezdünk vele.

„Nem tudod megváltoztatni, ami történt, amit tettél vagy amit veled tettek. De dönthetsz, hogy most hogyan élsz.”

Edith Eva Eger